Google ve hatta Meta, ChatGPT artışına kayıtsız kalamadı. Son zamanlarda yapay zeka açısından az çok başarılı olan kendi çözümlerini açıkladılar. İle, her biri için çok farklı kullanımlar beklenebilir.
ChatGPT
Neredeyse her şeye yanıt veren bu konuşma robotu, ona her şeyi ve (çoğunlukla) her şeyi sormaya çalışan milyonlarca İnternet kullanıcısını çoktan kazandı. Kullanımlarının gelecekte son derece çeşitli ve çeşitli olacağını vaat ettiği doğrudur.
Bugün ChatGPT’nin başlıca faydası, İnternet kullanıcılarına belirli kısıtlamalara uyarlanabilecek ve hatta çeşitli dillere çevrilebilecek kesin ve bağlamsal yanıtlar sunarak araştırmalarında bir kılavuz görevi görmesidir. Microsoft, ofis paketinde aynısını yapmayı beklerken, onu Bing arama motoruna yeni bir konuşma modu biçiminde entegre etti.
Daha da eğlenceli olan ChatGPT, belirli bir konuda şarkılar, makaleler (ama bu değil!) veya senaryolar da yazabilir. Ancak, ChatGPT’nin kullanım ve entegrasyon örnekleri, geliştiriciler için yeni bir API’nin kullanıma sunulmasıyla hızla artacaktır. Böylece bu yeni teknolojiyi kendi ihtiyaçlarına göre uyarlayabilecekler.
Son olarak, ChatGPT’nin en güçlü yönlerinden biri de olasılık alanını önemli ölçüde genişleten kod üretebilmesidir. Ayrıca Microsoft’ta araştırmacılar,robotların kontrolünü ele geçirmekyapay zeka tarafından koda dönüştürülen doğal sorgular aracılığıyla.
Sürekli olarak geliştirilmekte olan (bu yıl yeni bir sürümün çıkması bekleniyor) ChatGPT bizi şaşırtmadı.
Bard
Yapay zeka alanında geride kalmak istemeyen Google, yıl başında açıkladı Bard, kendi chatbot projesi. Bununla Google, bilgileri daha iyi organize etmeyi ve her şeyden önce onu herkes için daha erişilebilir ve kullanışlı hale getirmeyi amaçlıyor.
Bu nedenle buradaki fikir, aynı zamanda, sanki bir insanla değiş tokuş yapıyormuşsunuz gibi, bir chatbot ile mümkün olan en doğal şekilde etkileşim kurmaktır. Bunun için Bard, güncel ve bağlamsal yanıtlar sağlamak için web’de sunulan tüm bilgilere güvenecektir. “Bilgisi” 2021’de bir an için duran ChatGPT’nin aksine, Bard bu nedenle en son kaynakları ve bilgileri kullanabilecek.
Şu an için, Bard’a erişim, baharda genel kullanıma açılması planlanana kadar, özenle seçilmiş birkaç kurum içi test ediciye ayrılmıştır, ancak önceden kullanım olasılıkları ChatGPT’den daha sınırlıdır.
LLaMa
Meta ise uzun süredir çeşitli yapay zeka teknolojileri üzerinde çalışıyor. Henüz yeterince başarılı olamadıkları ve hatta bazen komploya, anti-Semitizme ve dezenformasyona yöneldikleri için 2022’de kamuoyu tarafından reddedilen iki girişimin (BlenderBot ve Galactica) ardından Meta, bu kez buradaki araştırmacılara yönelik yeni bir akıllı dil modeli sunuyor. .
LLaMA (Büyük Dil Modeli Meta AI için) olarak adlandırılan bu, ister metin oluşturmak, ister matematik teoremlerini çözmek gibi nispeten karmaşık görevleri gerçekleştirmek olsun, araştırmacıların çalışmalarında ilerlemelerine yardımcı olmak için tasarlanmış yeni bir yapay zeka modelidir.
Şimdilik erişimi yalnızca üniversite araştırmacılarına, araştırma laboratuvarlarına ve hatta devlet kuruluşlarına ayrılmıştır. Bu nedenle, ChatGPT’den farklı olarak, genel halk LLaMA’nın sunduğu olanaklardan yakın zamanda yararlanamayacak.